Hoppa till innehåll

Västerut

Resan går västerut

FALSTERBO KONSTHALL STRANDBADEN

Vi besöker den nyligen invigda, 6/2, Falsterbo konsthall Strandbaden. Konsthallen i Falsterbo har flyttats från f d järnvägsstationen till en vackert placerad byggnad nära stranden. I byggnaden kombineras olika funktioner. Här finns förutom konsthallen också ett imponerande och kreativt analogt och digitalt naturum med fokus på fåglar och längst upp i byggnaden ett stort utsiktsdäck. Falsterbonäset anses vara Sveriges förnämsta flyttfågellokal. Väl värt ett återbesök för er med natur- och fågelintresse eller för den delen också restaurangen och shopen med naturinriktning. Vi fokuserar på den nya konsthallen och premiärutställningen som öppnas med hyenor och en pojkes drömmar.

I Helena Blomqvists (1975-) bildserie ”Slumberland” möter vi ett barns fantasivärld. Ett möte som kan väcka frågor, farhågor eller kanske framtidsdrömmar hos betraktaren. Naturen är närvarande och påtaglig. Helena Blomqvist har utbildat sig på Fotohögskolan i Göteborg 1997-2002. Hennes verk har visats i Sverige och utomlands och hon är representerad på bl.a. Moderna Muséet.

Den andre konstnären är Lars Brunström (1973-), som skapar mekaniska skulpturer med inspiration från människors, djurs och maskiners rörelsemönster. Installationen ”Hyenor” illustrerar ett spänningsfält mellan två djur. Gemensamt för skulpturerna på utställningen är att de rör sig mycket långsamt, i en loj rytm jämfört med hur deras naturliga förlagor rör sig. Lars Brunström har bl.a. utbildat sig på Konsthögskolan i Malmö.

WADSTRÖM TÖNNHEIM GALLERY, SKANÖR, vernissage med konstnären Martin Ålund

Stockholmsbaserade konstnären Martin Ålund, född i Skellefteå, ställer ut sin uppmärksammade måleriska svit ”Chemistry”. Martin berättade om sitt måleri som hemlig frukostgäst för oss som var med på konstresan ”Omväg Stockholm” förra året. I anteckningar om sitt måleri i boken ”Chemistry” skriver han: ”Ofta målar jag över och börjar om från början. (…) Skikt av prövanden och påståenden. (…) Med ljus och efterklang. Ett sökande efter ett skimmer, ett ljus som liksom försiktigt bryter fram eller precis håller på att försvinna. I det mörka som ändå inte är mörkt.” Efter sin examen vid Konsthögskolan i Stockholm 1991 har Martin ställt ut i Sverige och internationellt, både i separat- och grupputställningar. Senast ställde Martin ut på Konstnärshuset i Stockholm där även hans egenproducerade bok lanserades.

Wadström Tönnheim Gallery är inriktade på samtida nordisk konst av främst svenska konstnärer.

HÖLLVIKEN SKULPTURPARK

Skulpturparken ligger vid strandpromenaden utmed väg 100 i Höllviken och invigdes 2007. Den består av fem stora bronsskulpturer på socklar av skånsk granit. En privat donation gjorde parken möjlig.

Konstnär är den internationellt kände svensk-franske skulptören Gudmar Olovson. Han arbetar med klassisk skulptur och har haft många internationella uppdrag. Bland hans verk finns officiella byster av flera franska presidenter och påven Johannes Paulus II. I Fjällbacka finns en byst av den svenska filmstjärnan Ingrid Bergman. Hans mest kända verk i offentlig miljö är ”Två träd”, som står i Bois de Boulogne i Paris. En version av detta verk finns i Skulpturparken. Skulpturerna är en svit med det mänskliga livet som tema; början, bevarandet, kärleken, sammanlänkandet av världens folk och överförandet av kunskap samt flykten.

Längs vägen finns också en skulptur som tycks vara formad av vindarna och vågorna från havet; ”Kassandra”, enligt grekiska mytologin en prinsessa som kunde se in i framtiden. Den är skapad av konstnären Peter Mandl.

SKAKESPEARE PUB, HÖLLVIKEN

Här äter vi lunch. Puben är enligt uppgift den första i Sverige som importerades från England. Vid byggandet av Öresundsbron var den britternas och skottarnas favoritställe.

TRELLEBORG MUSEUM, ädelsmeden Karlheinz Sauer

Sedan 2010 finns muséet i f.d. tingsrättens (som flyttats till Ystad) lokaler vid stortorget. Muséet har ett brett kulturhistoriskt innehåll med sin bas i stora och fina samlingar från hela Söderslätt. Här visas stadens historia och olika tillfälliga utställningar, främst konst och konsthantverk. Även shopen är värd ett besök. I ”Bian” visas filmer non-stop.

Vid torget ligger också, det för sin tid, imponerande vattentornet uppfört i jugendstil och invigt 1913 (arkitekt var Ivar Tengbom). På torget ligger konstnären Axel Ebbes storskaliga och vattensprutande bronsskulptur; ”Sjöormen”, som invigdes 1935, och bekostades av trelleborgarna genom en torgfest. Samma år invigdes också Ebbehallen, som konstföreningen besökt tidigare.

Under vårt besök på muséet är det ädelsmeden Karlheinz Sauer, född och utbildad i Tyskland, som med utställningen ”Corpus” (kropp på latin) visar kannor, skålar och ljusstakar.  Han pendlar i sina arbeten mellan det stramt nordiska och det svulstigt barocka. I sina bruksföremål i silver är han återhållsam och sparsmakad. Form och funktion går hand i hand. Det är enkla raka linjer som gäller, där metallen får uttryck genom hans extrema kvalitetskänsla. Bland förebilderna finns Wiven Nilsson och Sigurd Persson. Ibland tar leklusten över. Till den enkla formen och den blanka ytan tillför han udda element i trä och plexiglas i glada färger och häftiga ränder. Karlheinz Sauer har sagt; ”Det gör ont att smida i silver. Allt hamrande i timmar, dagar, veckor känns i kroppen. Men längtan efter att se och känna den perfekta ytan och formen i slutresultatet gör drivkraften långt starkare än smärtan”. Vid flera av objekten i utställningen har Sauer samarbetat med textilkonstnären Suzy Strindberg och glasblåsaren Micke Johansson.

Vid ett svenskt statsbesök i Japan 2007 var gåvan till kejsaren en silverkanna tillverkad av Karlheinz Sauer.

JORDBERGA, konstnären Sylvette Wikström

Sylvette Wikström är fransyska med belgisk och svensk målarutbildning, som slagit sig ner i Jordberga efter bland annat Göteborg. Hon arbetar först och främst i olja och äggoljetempera. Färgerna är friska och lysande, ibland nästan transparenta. De gula tonerna är som hämtade från citronens skal. Hennes måleri är på en gång både abstrakt och föreställande. Tittar man noga kan man urskilja trasdockor, hästar och människor. Motiven hittar hon i sin närhet och bilderna är ofta suggestiva berättelser ur det förflutna, inte sällan insprängda i eller frammanade ur natur- och landskapsstudier. Sylvette Wikström har ställt ut tillsammans med Karlheinz Sauer som vi upplevde vid det tidigare besöket.

Hos Sylvette avslutar vi också konstresan med vårt traditionella mingel.

 

IMG_20160227_123846_2

Foto: Astrid Hansson