Hoppa till innehåll

Nordvästra Skåne

Konst- och kulturutflykt i Nordvästra Skåne den 10 maj 2015 med keramik, mode, design och annan konst

Vi besökte:

  1. Dunkers kulturhus, Helsingborg, där vi såg två stora och välarrangerade utställningar; ArtCouture – I huvudet på Bea Szenfeld, som är en av Sveriges främsta modeskapare och trendsättare. Utställningen innehöll sagolika kreationer i gränslandet mellan mode, design och konst. Den andra var Borderlands, fotografier av Helene Schmitz. I utställningen Borderlands presenteras fyra av hennes fotoprojekt för första gången tillsammans.
  2. Höganäs Museum och Konsthall, där Simon Arne engagerat visade den breda permanenta utställningen av keramik från 1800- och 1900-talet och förutsättningarna för etableringen och utvecklingen av det konsthantverket i denna del av Skåne. Simon Arne framhöll särskilt Åke Holm (1900-1980), en bygdens son. En nestor inom svensk keramisk utveckling och berömd bl.a för sina glaserade stengodsfigurer. Han blev en stor donator till museet. Utöver detta pågick samtidigt en utställning av Lena och Mari Pårup.
  3. Lunchen åt vi på Höganäs Saluhall, som har mycket av atmosfären kvar från tiden som keramikfabrik.
  4. Keramiskt Center i Höganäs, som finns i Höganäs Keramiks gamla fabrik och som innehåller utställningar med traditionell och modern keramik av keramiker och konstnärer från framför allt nordvästra Skåne.
  5. Dagens sista besök gjorde vi hos Dagmar Glemme Art Center i Hasslarp. ”Från Hells Angels-gård till konsthall”. Där Dagmar med stort engagemang och energi visade sitt nationella och internationella konstnärskap och berättade om de olika kulturarrangemang och tillfälliga utställningar som genomförs i lokalerna. Under vårt besök var Anders Solfors tillfällig utställare med glasskulpturer och måleri. Här avslutade vi med mingel och lotteri.

 

Fotografier: Håkan Fredén

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.