Hoppa till innehåll

Påskrundan

Minnesanteckningar från Hemliga Påskrundan

1. Karin Anker har sin ateljé i Kåseberga och målar i olja men också i akvarell och krita. Anna inspireras av det österlenska landskapets färger, ljus och magi. Hon har arbetat på heltid som konstnär i drygt 10 år och är representerad i landsting och kommuner.
2. Charlotta Unger arbetar i sin ateljé som ligger utmed kustvägen mellan Backåkra och Sandhammaren. Här finns också hennes gårdsbutik. Hon brukar ställa ut med Anna Anker under påsken. Charlotta inspireras av naturen och när det guldiga möter det jordnära. Hon är keramiker men arbetar också med pärlbroderier på fårskinn.
3. K.G. Nilsson är bosatt på Österlen. Tillsammans med Ann Makander är han drivande bakom Bästekille konsthall. K.G. utbildade sig på Valands konstskola i Göteborg, på Atelier 17 i Paris och på Kungliga Konsthögskolan på 60-talet. Han har undervisat på Konstfack i Stockholm och även varit professor i grafisk konst vid Kungliga Konsthögskolan. K.G. målar i konkretistisk abstraktion, stiliserade motiv och Stockholms vyer. Han nyligen haft en separatutställning på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm.
4. Ann Makander bor sedan två år permanent i Bästekille skola. Men hon har sin ateljé i Malmö för att få måla ostört. Även Ann målar konkretistiskt och alltmer stramare med åren. Hon blev känd för sina målningar som bygger på upprepningar och mönster inspirerade av den textila traditionen som t.ex. bilfiltar från 1960-talet. Ann är bl.a. representerad på Malmö Konstmuseum, på Skissernas museum i Lund och på Norrköpings Konstmuseum.
5. Elna Jolom har växt upp i Gärsnäs. Hon är utbildad vid Kosta och Orrefors glasskola. Sedan 6 år har Elna en egen glashytta i Brösarp. Hon inspireras av naturen och har arbetat mycket i graalteknik. Elna har också haft uppdrag med offentliga utsmyckningar och då också använt emalj och metall förutom glas i sina verk. Hon har arbetat fram flera stora utställningar både tillsammans med andra och separat. ”Ögat själens spegel” är ett av verken som visas på utställningen i Brösarp.
6. Gunilla Widholm är bl.a. utbildad på Grafikskolan Forum i Malmö och på Atelier 17 i Paris. Hon är grafiker och arbetar med djuptryck från etsade kopparplåtar. Det är en långsam och tålamodsprövande process. Gunilla är en av konstnärerna på Tomelilla Konsthalls utställning ”Jordnära” som pågår fram till den 8 maj. Hon är bl.a. representerad på Nationalmuseum, på Moderna museet i Stockholm och på H.M. Konungens grafiksamling på Stockholms slott.
7. På Drakamöllan Gårdhotell intogs lunchen. Gårdhotellet ligger naturskönt i Drakamöllans naturreservat. Tre kokböcker har ägarna Ingalill Thorsell och Lena Stålhammar gett ut. År 2012 fick den andra boken ”Drakamöllans Kök Höst & Vinter ” (2011) Svenska Publishing Priset med motiveringen; En genomarbetad bok som utstrålar kärlek till maten.”
8. Olseröds konsthall vid Degeberga öppnade nu i mars 2016. Här vill makarna Axel och Anette Mörner från Stockholm skapa en mötesplats för samtida konst.
a. Gösta Wallmark bor på Gotland tillsammans med makan Viveka. Här har han sin ateljé. Gösta utbildade sig vid Otte Skölds målarskola i Stockholm, på Ecole des Beaux Arts i Paris och vid Konstakademin. Han är känd för sina offentliga utsmyckningar i bl.a. Hallonbergens tunnelbanestation i Stockholm i samarbete med skulptören Elis Eriksson. ”Gul Vägg” i Garnisonen på Östermalm gjordes på uppdrag av Statens konstråd på 1970-talet. Nu ställer Gösta ut på Olseröds Konsthall med sitt renodlade punktmåleri. Han är representerad på bl.a. Moderna museet i Stockholm.
b. Viveka Wallmark har också hon sin verkstad i huset på Gotland. Hon gör keramiska urnor och säger om sin keramik: ”Nära klotet finns lyckan”. Viveka ställer ut tillsammans med Gösta på Olseröds konsthall.
9. Maria Björklund har sin ateljé i trädgården i Svenstorp tillsammans med maken Ben Thompson. Hon målar porträtt som ligger nära impressionismen i olja. Det är dottern som står modell. Inspiration får Maria från bilder, foton och upplevelser, men också från musik, poesi och litteratur. Maria ställer ut på Övrabyborg tillsammans med Ben.
Ben Thompson, uppvuxen i en by i ett mjukt engelskt landskap nära Oxford, har sin ateljé vägg i vägg med Maria. Han målar i akrylfärg – Flasche tempera, mättad med pigment. Ben fascineras av Italiens branta berg och marken som bevarar hettan -en kontrast till hans uppväxtmiljö.
Måleri för mig ett sätt att förstå landskapet (…) Det är inga direkta avbildningar.” Ben är en välkänd profil på Ystads konstmuseum.

 

Fotografier – fotograf Lars Månsson