Hoppa till innehåll

Konstresa till västra Skåne

 

KONSTNÄREN HELLE CHRISTENSEN HJORT, TORNA HÄLLESTAD

Det första stoppet på konstresan blir hos konstnären Helle Christensen Hjort i Torna Hällestad. I kanten mot bokskogen ligger Helles ateljé, orangeri och trädgård.

Hennes konst har utvecklats från konsthantverk med inriktning mot textil och textil tradition till måleri. I den utvecklingen har Helles trädgård spelat en stor och inspirerande roll.

Hon är medlem i Västra Skånes Konstnärsgille (VSKG) och deltar i de årliga utställningarna sedan 1993.

Under den senaste tiden har hon fördjupat sig i oljemåleri och dess mysterier i kombination med varmt bivax från trädgården, som är en gammal traditionell teknik. Tyngdpunkten ligger på mindre oljor med minnesbilder från naturen.

Sommarens 4 – 5 timmars dagliga arbete i trädgården tar hon med sig in i måleriet i abstrakt form. Årstidernas skiftningar ger avtryck i konsten.

Helle är också stolt över trädgården och deltar regelbundet i arrangemanget Öppen trädgård.

Adressen: Trollskogsvägen 16,Torna Hällestad. Hemsida: www.hellespontenhotmail.com

Bilder från Helle Christensen Hjorts ateljé och trädgård:

___________________________________________________________________________________

WALLÅKRA STENKÄRLSFABRIK, VALLÅKRA

Fabriken ligger naturskönt i Rååns dalgång. Wallåkra Stenkärlsfabrik är en kvarleva från en nordvästskånsk industri- och hantverksepok. I denna del av Skåne var tillverkningen av förvaringskärl och bruksföremål av lera en viktig lokal verksamhet. Från det här området var Wallåkra och Höganäs de mest kända namnen. I en miljö från mitten av 1800-talet tillverkas här fortfarande stenkärl, brunglänsande och saltglaserade krukor och krus av lera från trakten. Allt drejas för hand och bränns till slut i den stora koleldade rundugnen.

Ugnen är 21 kubikmeter stor och brännes högst fyra gånger per år. Bränningen tar knappt tre dygn och kräver ca sju ton kol. I nästan 150 år har Vallåkraborna kunnat se tecknet på att en bränning närmar sig sitt slut. En eldkvast genom fabriksskorstenen.

Åsa Ormell, som har varit ansvarig för verksamheten under lång tid, ger oss en visning av hantverket bakom den traditionella produktionen. Åsa utsågs till Årets storyteller 2018 och till Årets arbetsmyra 2019.

Vår lunch äter vi i krogen. Den finns i ett magasin från förra sekelskiftet och med en porlande bäck rakt under.

Adressen: Drejarestigen, Vallåkra. Hemsida: www.wallakra.com

Bildspel från Wallåkra Stenskärlsfabrik:

___________________________________________________________________________________

KONSTNÄREN INGA BJÖRSTEDT, VALLÅKRA

Inte långt från Stenkärlsfabriken i Vallåkra ligger konstnären Inga Björstedts ateljé.

I hennes konst fyller fragment av minnen tomrum. Merparten av hennes bildverk är fragment och minnen ur hennes dramatiska, traumatiska livsresa, där en mamma hon aldrig lärt känna har huvudrollen.

Född i Japan under andra världskriget, där hon förlorade sin mamma och senare en bror. Det är sådana minnesbilder som etsats fast på näthinnan och gett tomrum i själen. Ändå är Ingas bildvärld hoppfull, livsgivande och humoristisk.

Målningarna vibrerar av ljusbringande färgexplosioner. Den poetiska klangen lyfter de avskalade motiven. Det drömska inslaget är påtagligt även i Ingas drivna naivistiska teckningar. Krukor, balettdansöser, kaniner, parasoller, stolar och inte minst svävande, lätta klänningar är typiska föremål som rör sig och andas i en viktlös sfär.

Inga säger att temperamålning numera ger henne en större frihet än som tidigare skapande i textil. Hon tycker det är en förförande yttryckskraft i temperan, som kan ge oanade ingångar, volymer, lyster och ljus. Teckningen har alltid legat henne nära, men hon känner sig nu trygg och totalt fri med enbart teckning och målning i nuvarande skapande.

Inga Björstedt deltar regelbundet i den årliga Konstrundan i nordvästra Skåne.

Hennes ateljé ägdes tidigare av skulptören Åke Jönsson (1921 – 1992) som bl.a. skapat konstverken ”De sköna konsternas vagn” som smyckar fasaden på konstmuseet i Ystad och ”Fölet” som finns på gågatan i Ystad.

Adressen: Ryavägen 40, Vallåkra. Hemsida: www.ingabjorstedt.se

Bidspel från Inga Björsteds ateljé:

____________________________________________________________________________________

SKISSERNAS MUSEUM, LUND

Resan fortsätter till Lund och Skissernas Museum, som har utsetts till Årets museum 2019. Sveriges Museer och Svenska ICOM (International Council of Museums) står bakom den prestigefyllda utmärkelsen Årets museum. Motiveringen var: ”Med tillgänglighet och hållbarhet i fokus har Skissernas Museum förändrat både byggnad, innehåll och arbetssätt. Det visar prov på hur ett innovativt och strategiskt helhetsperspektiv ser ut i teori och praktik. Därför tilldelas museet den prestigefyllda utmärkelsen Årets museum 2019”.

Skissernas Museum – Museum of Artistic Process and Public Art är ett unikt konstmuseum med fokus på den konstnärliga kreativa processen. Här finns världens största samling av skisser, modeller och förlagor till svensk och internationell offentlig konst.

I de stora utställningssalarna möts modern och samtida konst – från små blyertsteckningar till färgrika monumentala målningar och storskaliga gipsskulpturer. Här finns många internationella konstnärer representerade som; Henri Matisse, Sonia Delaunay, Henry Moore och Fernand Léger och en av Europas främsta samlingar av skisser av mexikanska monumentalmålare som Diego Rivera.

I den svenska salen visas verk av bland många andra Sigrid Hjertén, Isaac Grünewald och Siri Derkert och samtida konstnärer som Linn Fernström, Gerhard Nordström och Mattias van Arkel.

Utöver basutställningarna presenterar museet varje år en rad tillfälliga utställningar med både samtida och äldre konstnärer. Dessutom erbjuds ett rikt och varierat program för barn, unga och vuxna med guidade visningar, artist talks, föreläsningar, konserter och mycket mer.

Museet har också ett omfattande bild- och klipparkiv som berör offentlig konst från svenska och internationella dagstidningar och tidskrifter från 1930-talet fram till idag.

Museet, som grundades 1934 är en del av Lunds universitet. Det består idag av sammanlänkade byggnader från sex olika epoker. Den senaste tillbyggnaden, ritad av Elding Oscarson, gav museet ett nytt ansikte ut mot museets skulpturpark med en ny entré, museibutik och restaurang. Samlingarna har då också hängts om och fått en mycket bättre exponering. Samma arkitekter har även ritat den överbyggda innergården, Birgit Rausings sal, som används för olika evenemang och fungerar som en möteplats i det nya museet.

Vi får vid vårt besök en guidad visning av museet.

Vid konstföreningens senaste årsmöte i mars höll museets chef, Patrick Amsellem, ett inspirerande föredrag om museet.

Adressen: Finngatan, Lund. Hemsida: www.skissernasmuseum.se

Bildspel från Skissernas museum:

_________________________________________________________________________________________________________________________________

MINGEL MED BUSSLOTTERI

På en historiskt intressant och idyllisk plats har vi, som avslutning, konstresans traditionella mingel och busslotteri.

___________________________________________________________________________________________________________________________________

FOTOGRAFIER AV JENNY BRANDT GRÖNBERG

Här nedan visas ett bildspel med Jenny Brandt Grönbergs (www.jennybrandt.com) fina och spännande bilder från vår resa. Det är mycket roligt för oss i konstföreningen att få tillfälle att visa bilder från en av våra aktiviteter tagna av en professionell fotograf. Jenny som har ateljé tillsammans med sin man Jens strax utanför Ystad är en mycket anlitad fotograf och illustratör med uppdrag över hela världen.